skalmannytt.blogg.se

Malin Karlman 18 år Småland Kontakt: [email protected] Instagram: @skalmanmalin & @utrotamobbning.nu

Fobier, SKALMAN TYCKER TILL

Publicerad 2016-07-01 09:05:33 i Allmänt,

" När man har en fobi känner man en
stark rädsla eller ångest och upplever
det som att man måste undvika eller
komma bort från det man är rädd för. "
 
Har du någon fobi, vad är din/ dina isåfall?

De flesta har något de känner en överdriven rädsla för. Det kan vara blod, ormar eller spindlar. Det kan också vara höjdskräck eller vara rädd för att flyga eller vara i trånga utrymmen som hissar. Den extrema rädslan man har, kan göra att man börjar undvika vissa ställen eller situationer. Exempel ha svårt att vara i parker eller skogsområden där hundar kan finnas. Eller om man har stickfobi. Det kan göra att man inte vågar söka vård av rädsla för att få sprutor eller behöva lämna blodprov

10%-15% av befolkningen blir rädslan så stor att man utvecklar en fobi. Jag säger att jag har fobi för spisen men det kanske är överdrivet. Jag vet inte om jag kan kalla det fobi. Men jag är extremt rädd för spisen. Haha jättelöjligt ju. För den fräser (ex om det kommer vatten på en varm platta) och den är varm, jättevarm. Ne för, känns som den kommer hoppa ut i taket och explodera iblan. Eller att den börjar jaga mig och fräsa på mig. Fy! Samma sak med eld, hatar eld. Dumma varma eld!

 

När man har en fobi känner man en stark rädsla eller ångest och upplever det som att man måste undvika eller komma bort från det man är rädd för. Vad som händer när man utsätts för det man är rädd för, varierar för olika fobier. Om man till exempel har spindelfobi kan man gripas av panik och få hjärtklappning, börja svettas, darra och känna det som att man får svårt att andas när man ser en spindel. Symtomen beror på att mer stresshormoner än vanligt kommer ut i blodet när man blir rädd, och då brukar blodtrycket stiga.

Om man har blodfobi kan reaktionen bli annorlunda. Blodtrycket ökar först för att sedan sjunka. När det sjunker kan man bli kallsvettig och man kan till och med svimma.

Vissa har inte så extrema fobier men man kan uppleva situationer som obehagligt och undviker dem. Även kan man Skrika och stampa eller springa därifrån, om man ser en spingel.

Lek inte med fobierna, jag menar om någon har fobi för att bli instängd i trånga utrymmen ska man inte tvinga en person till det. Eller om någon är livrädd för spindlar så jaga inte någon med en spindel. Ni förstår. Man kan träna bort fobier men det tar lång tid.

 

Rädd/fobi för spindlar? Klicka här http://www.svd.se/trana-bort-fobin-med-virtuella-spindlar

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela