skalmannytt.blogg.se

Malin Karlman 18 år Småland Kontakt: [email protected] Instagram: @skalmanmalin & @utrotamobbning.nu

SKALMAN TYCKER TILL

Publicerad 2016-06-10 08:57:21 i Allmänt,

" Sanningen om energidryckerna är
att det kan finnas en rad faror
med att dricka för mycket av de
uppiggande dropparna. Energidryck
kan göra friska hjärtsjuka. "
 
 

 

Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt. Energidrycker innehåller en hög halt koffein, som är vätskedrivande.

Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.

Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning. Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.

 

Vi svenska köper så kallade energidrycker för hundratals miljoner kronor per år och försäljningen fortsätter att öka, liksom antalet märken i butikshyllorna.
Tillverkarna säger att dryckerna håller dig igång, ger naturlig energi samt livar upp kropp och sinne. Det populäraste märket ger dig dessutom vingar enligt reklamen.

 

Vad innehåller energidryckerna?

Innehållet i energidrycker varierar men består främst av koffein, taurin, Glukuronolakton, sötningsmedel, vitaminer, färgämnen, aromer och växtbaserade ingredienser



                                                             Vad ligger bakom dessa påståenden?
Energidryck är enkelt uttryckt läsk med koffein. Det är därför den är uppiggande. De flesta sorter innehåller också ämnet taurin samt glukoronolakton - som är släkt med druvsocker - och B-vitaminer. Visst ger dryckerna energi, för de är rejält sockrade. En burk innehåller i regel motsvarande sju sockerbitar.
Red Bull som är den mest sålda sorten ger 45 kilokalorier (kcal) per deciliter, mer än Coca-Cola som har 42 kcal.

 
Läkaren Mikael Lehtihet
Svenska experter är skeptiska. Bedömningsnämnden för kost-hälsainformation har sagt att studierna inte är tillräckligt vetenskapligt granskade. Och läkaren Mikael Lehtihet, som har synat energidryckerna, är måttligt imponerad.

- De hänvisar till en enda studie som som stöd för att prestationsförmågan skulle höjas. Men det är en rent teoretisk studie och de övertolkar den, säger han.

Dietisten Jannette Vera
Dietisten Jannette Vera får ofta frågor om energidrycker. Hennes svar är enkelt:

- De behövs inte. Blandningen av socker och tillsatser är helt onödig vid vanlig träning som gympa eller spinningpass. Det är bättre att ta en banan eller en kopp kaffe.
 
 
Vad händer egentligen i kroppen?
Nya studier visar att exempel Red Bull ger hjärtproblem.
Det stör hjärtrytmen, hjärtklappning.
Ökar ångest och oro.
Ökar blodtrycket.
Gravida kan få missfall.
Höjer blodsockernivån till diabetes 2.
 
Socker, pigg, blodsockerkurvan, trött, koncentration...
Jag ser, VI ser framförallt ungdomar som dricker energidrycker i skolan. Frågar man varför de dricker det får man svaret det är gott, eller för att bli pigg.
VI MÅR SOM VI ÄTER 
Precis allt vi stopper i oss påverkar hur vi mår. Energidryck är inte bra. Man kan bli pigg och orka mer av annan man/ dryck. Ta en kopp kaffe och en frukt istället.
 
Ät bra mat - må bättre och lev längre!
 
 
 


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela