SKALMAN TYCKER TILL
Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt. Energidrycker innehåller en hög halt koffein, som är vätskedrivande.
Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning. Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.
Vi svenska köper så kallade energidrycker för hundratals miljoner kronor per år och försäljningen fortsätter att öka, liksom antalet märken i butikshyllorna.
Tillverkarna säger att dryckerna håller dig igång, ger naturlig energi samt livar upp kropp och sinne. Det populäraste märket ger dig dessutom vingar enligt reklamen.
Vad innehåller energidryckerna?
Innehållet i energidrycker varierar men består främst av koffein, taurin, Glukuronolakton, sötningsmedel, vitaminer, färgämnen, aromer och växtbaserade ingredienser
Vad ligger bakom dessa påståenden?
Energidryck är enkelt uttryckt läsk med koffein. Det är därför den är uppiggande. De flesta sorter innehåller också ämnet taurin samt glukoronolakton - som är släkt med druvsocker - och B-vitaminer. Visst ger dryckerna energi, för de är rejält sockrade. En burk innehåller i regel motsvarande sju sockerbitar.
Red Bull som är den mest sålda sorten ger 45 kilokalorier (kcal) per deciliter, mer än Coca-Cola som har 42 kcal.
- De hänvisar till en enda studie som som stöd för att prestationsförmågan skulle höjas. Men det är en rent teoretisk studie och de övertolkar den, säger han.
- De behövs inte. Blandningen av socker och tillsatser är helt onödig vid vanlig träning som gympa eller spinningpass. Det är bättre att ta en banan eller en kopp kaffe.
